Zonnepanelen

Begin maart 2010 is er ruim 100 m² zonnepanelen geplaatst op het dak van onze locatie Stougjesdijk 126, te Greup. Leverancier De zonne-energiespecialist, uit Naarden, klaarde deze klus in een recordtijd van drie dagen. Op dag één werden alle schroeven vervangen door stokschroeven, op dag twee werden alle profielen geïnstalleerd en op dag drie werden de panelen geplaatst. Op de derde dag zorgde tevens elektrotechnisch installateur Van Rennes, uit Klaaswaal, voor een extra groep en de bekabeling naar de omvormer zodat aan het einde van dag drie de gehele installatie draaide.

De gehele installatie bestaat eigenlijk maar uit drie bestanddelen: De zonnepanelen, het bevestigingsmateriaal en de omvormer. De omvormer dient vervolgens te worden aangesloten op een aparte groep en het geheel draait. Met de juiste materiaal- en leverancierskeuze is het een koud kunstje.

Een stuk lastiger is het subsidietraject. Subsidie was destijds absoluut noodzakelijk om de investering in zonnepanelen bedrijfseconomisch te kunnen verantwoorden. Voor het opwekken van elektriciteit met zonnepanelen is er de regeling Stimulering Duurzame Energieproductie.

Na de toekenning van de subsidie, en de daadwerkelijke installatie van de zonnepanelen, moet er contact worden gezocht met de netbeheerder, de certificeringinstelling en de elektriciteitsleverancier. Ondanks de veel te complexe en karige SDE-regeling, bedacht door ambtenaren van Economische Zaken terwijl ze een heel eenvoudige regeling hadden kunnen kopiëren van onze oosterburen of zuiderburen (leve de EU), draagt Novifarm toch zijn steentje bij aan de beperking van de CO2 uitstoot.

Novifarm VOF

Middelsluissedijk Westzijde 22
3281 LJ Numansdorp
0186 - 68 10 90
info@novifarm.nl

Twitterfeed